digital marketing company

7 Strategi Effective Digital Marketing Untuk Bisnes Anda

Isi Kandungan

Dunia pada hari ini adalah dunia online. Rata-rata syarikat atau bisnes khususnya di Malaysia sudah memulakan  strategi menggunakan teknik digital marketing. Bagi anda yang sedang membaca artikel ini pastinya sudah tidak asing atau sudah biasa dengan terma internet marketing atau digital marketing ini. Namun bagi sesetengah orang atau yang baru mengenalinya, timbul persoalan bagi mereka bagaimana cara untuk memulakan strategi digital marketing ini.

Sebelum kita pergi terus untuk lebih jauh, mari kita kenali dahulu maksud atau makna apa itu digital marketing.

company digital marketing di malaysia

Apa itu Digital Marketing?

 

Digital marketing adalah keupayaan untuk memasarkan produk anda dengan menggunakan media digital dan juga internet. Banyak kelebihan yang anda dapat jika dibandingkan dengan pemasaran secara tradisional. Kelebihan yang dimaksudkan adalah mereka akan dapat target market yang lebih luas, memerlukan kos yang lebih kecil dan juga menggunakan komunikasi 2 hala dengan bakal pelanggan.

Digital marketing penting untuk dilakukan kerana beberapa alasan berikut:

  • Boleh digunakan untuk semua jenis bisnes
  • Meningkatkan pendapatan dengan efektif
  • Mampu menjangkau target spesifik pelanggan
  • Dapat membantu menaikkan brand bisnes anda

Pada dasarnya kita dapat menggunakan semua kaedah dan kaedah pemasaran digital yang paling optimum untuk perniagaan. Selagi ada pakar yang berpengalaman, terutama jika ada bajet untuk kempen pemasaran atau iklan.

Tetapi jika anda tidak mempunyai pasukan pakar, dana, dan anda tidak mempunyai pengalaman yang cukup untuk menguruskannya, tentu itu akan sia-sia dan bahkan rugi jika tidak diterapkan dengan betul. Itulah sebabnya kami ingin berkongsi maklumat dengan anda yang ingin mula menggunakan pemasaran digital untuk perniagaan.

 

1. Google My Business

Google My Business adalah perkhidmatan yang  memaparkan profil perniagaan anda di halaman carian. Bermula dari alamat syarikat, waktu operasi, hingga penilaian perniagaan.

Dengan Google My Business, pengguna dapat mencari perniagaan anda dengan mudah. Anda juga dapat menampilkan ulasan terbaik daripada pelanggan anda sebagai alat promosi dalam strategi pemasaran digital.

Untuk menggunakannya, anda boleh mendaftarkan perniagaan terlebih dahulu. Kemudian, isikan profil yang diperlukan.

2. Memanfaatkan Whatsapp Business

Terdapat banyak pengguna WhatsApp di Malaysia. Sekiranya ia digunakan untuk usaha digital marketing, sudah tentu ia akan sangat berkesan. Namun, anda tidak boleh menggunakan WhatsApp biasa, tetapi haruslah menggunakan WhatsApp Business.

Ini adalah kerana mereka mempunyai banyak ciri khas seperti profil perniagaan, dari katalog produk hingga statistik mesej.

Untuk menggunakannya, anda boleh memuat turun aplikasi, kemudian melengkapkan profil perniagaan anda. Jangan lupa juga membuat pengaturan lain yang sesuai dengan keperluan perniagaan anda.

3. Membina Website

Ingin menjalankan teknik digital marketing tanpa mempunyai website? Lebih baik anda fikirkan semula.

Website adalah pusat aktiviti perniagaan dalam talian anda. Bukan hanya sebagai identiti dalam talian, tetapi juga untuk membina reputasi dalam talian yang baik dan profesional.

Terdapat banyak cara untuk membuat website. Salah satu caranya adalah dengan menggunakan perkhidmatan kami di Eskay Web Agency. Untuk melakukan ini, anda hanya perlu serahkan content kepada kami. Tanpa proses yang panjang, website anda sudah siap untuk online.

4. Menggunakan Emel Bisnes

Teknik digital marketing anda tidak lengkap tanpa mempunyai emel perniagaan rasmi. Emel perniagaan adalah emel yang menggunakan nama domain perniagaan anda sebagai identiti dalam talian. Contohnya, admin@eskay.my. Jadi, ia bukan lagi eskaywebagency@gmail.com.

Mengapa ini penting? Ia adalah kerana untuk kelihatan lebih profesional dan dapat meningkatkan kepercayaan pelanggan.

Cara membuatnya sangat mudah. Cukup nyatakan platform emel yang akan digunakan dan kaitkan dengan nama domain anda.

5. Menerapkan Strategi Copywriting

Melaksanakan copywriting dengan betul dapat meningkatkan usaha digital marketing anda.

Copywriting adalah teknik untuk membuat penulisan yang menarik dan meyakinkan sehingga ramai orang membeli produk yang anda ditawarkan. Anda boleh menggunakan copywriting di semua media pemasaran yang anda gunakan. Bermula dari blog, newsletter hingga iklan di Google atau Facebook.

Pembelajaran copywriting boleh dilakukan dalam enam langkah. Mulakan dengan pemahaman mengenai produk anda terlebih dahulu.

6. Menggunakan Teknik SEO Yang Jitu

Sekiranya anda sudah mempunyai website, anda boleh ikuti langkah-langkah untuk menggunakan SEO atau nama penuhnya Search Engine Optimization bertujuan untuk menjadikan website anda muncul di tangga teratas Google.

Terdapat banyak teknik dalam SEO. Bermula dari penyelidikan kata kunci atau keyword, pengoptimuman sehingga website anda mobile-friendly hingga melakukan link building. Walau bagaimanapun, belajar SEO tidaklah begitu senang seperti yang anda fikirkan. Ia memerlukan kos untuk menghasilkan report dan pemahaman untuk mengkaji kata kunci atau keyword yang sesuai dengan niche bisnes anda. Eskay Web Agency juga turut menawarkan servis menaikkan SEO untuk website anda.

Sekiranya tujuannya adalah untuk meningkatkan jumlah pelawat ke website, SEO adalah salah satu cara yang paling berkesan.

7. Menjalan Sosial Media Marketing

Banyak perniagaan bergantung kepada media sosial dalam usaha digital marketing mereka. Ini adalah disebabkan selain dekat dengan pengguna, potensinya juga cukup besar. Statistik menunjukkan jumlah pengguna Internet di negara ini menunjukkan peningkatan kepada 25.08 juta pengguna, mewakili 79 peratus penduduk Malaysia pada tahun 2018.

Untuk hasil yang optimum, sosial media marketing mesti dijalankan dengan terancang. Bermula dari penyelidikan tentang audience, membuat content yang menarik sehinggalah menggunakan metrik yang betul.

 

Untuk meningkatkan promosi bisnes yang berjaya bukanlah sesuatu yang mudah. Tetapi, jika anda memulakan dengan digital marketing, semuanya akan menjadi lebih baik.
Ini adalah disebabkan anda mempunyai banyak pilihan untuk cara-cara pemasaran sesuai dengan perniagaan anda. Sebahagian daripadanya anda boleh lakukan tanpa sebarang kos.

Di samping itu, terdapat banyak marketing tools yang dapat membantu kerja anda menjadi lebih pantas dan automatik. Tentu anda tidak akan temui perkara ini di dalam strategi pemasaran konvensional.

Jadi, strategi digital marketing mana yang menjadi pilihan anda?

Leave a Reply

Share This Post